Caini versus pisici

Durata citire: 5 minute

Potrivit sondajelor, peste 50% dintre romani au un animal de companie. Dintre acestia, cei mai multi prefera cainii (59,4%), in vreme ce iubitorii de pisici sunt in numar considerabil mai mic (36,6%). Dar dezbaterea caini vs pisici este mult mai ampla de atat, facand subiectul multor cercetari de-a lungul timpului.

Care e mai inteligent, cainele sau pisica? Care e mai iubitor? Care e mai egoist? Care e mai usor de crescut? Care e mai prietenos cu copiii? Care e mai terapeutic? Care stapani sunt mai inteligenti, ai cainilor sau ai pisicilor? Ce spune alegerea animalului de companie despre viata amoroasa a stapanului? Si cate si mai cate nastrusnicii de intrebari, la care echipe intregi de oameni de stiinta si-au pus mintea sa raspunda. In timp ce cainii si pisicile sigur nu-si bat capul cu asta si fac ce stiu cel mai bine: ne subjuga sa-i iubim iremediabil, umplandu-ne existenta cu multa bucurie si lectii nepretuite, pe care nu le putem invata de nicaieri din alta parte.

Dar, daca niste minti luminate au alocat timp din viata lor pentru a raspunde unor controverse – pesemne aprinse, de au meritat sa fie luate in seama de cercetatori – sa vedem la ce concluzii s-a ajuns, macar in ce priveste inteligenta celor doua specii.

Un articol publicat in Live Science a adunat cateva concluzii ale unor studii referitoare la capacitatile cognitive ale ambelor specii, aratand ca nu e asa de simplu de judecat “cine e mai destept”.

O prima abordare a avut in vedere marimea creierului, raportata la masa corpului. La caini, creierul cantareste aproximativ 1,2% din masa corpului, iar la pisici, 0,9%.

Acum, probabil, proprietarii de caini jubileaza: “1-0 pentru noi!”. Ei bine, ne pare rau ca trebuie sa va retezam entuziasmul, dar tot oamenii de stiinta zic ca asta nu dovedeste nimic, pentru ca nu masa creierului este factorul-cheie al inteligentei.

Mai ales ca, daca ne uitam la numarul de neuroni din scoarta cerebrala, pisicile “ii bat” pe caini, de-i naucesc: ele au aproximativ 300 milioane de neuroni, in vreme ce cainii au doar vreo 160 de milioane.

In scoarta cerebrala (cortexul cerebral) au loc procese majore (perceperea, prelucrarea informatiei, rezolvarea problemelor), deci gradul de dezvoltare a acestei arii cerebrale ar putea da o indicatie asupra capacitatilor cognitive si, implicit, asupra gradului de inteligenta.

Si totusi, nici aceste diferente nu stabilesc care dintre cele doua specii e mai inteligenta. Pentru ca inteligenta este ceva extrem de complex, greu de definit si de cuantificat, mai ales cand vorbim despre alte specii decat omul – dupa cum ne explica oamenii de stiinta.

In plus, desi studiile asupra creierului animalelor si asupra capacitatilor lor cognitive au luat avant si sunt foarte elaborate, acuratetea comparatiilor intre specii este impiedicata de faptul ca exista mult mai putine studii pe pisici decat pe caini, din cauza ca e mai greu de lucrat cu pisicile decat cu cainii, dupa cum pot atesta cercetatorii care s-au ocupat de asemenea studii.

Pana una alta, cercetarile au aratat ca, in ceea ce-i priveste pe caini, acestia poseda doua importante capacitati intelectuale: sunt capabili de gandire abstracta – lucru dovedit de faptul ca pot sa sorteze diferite obiecte pe categorii – si au o asa-numita “teorie a mintii”, cum denumesc psihologii capacitatea de a intelege starile de spirit, intentiile, sentimentele altora.

De asemenea, cainii pot intelege, intr-o anumita masura, ce e in mintea oamenilor. Iar asta ne-o arata nu doar povestile induiosatoare ale proprietarilor de caini despre cat de bine ii inteleg prietenii lor patrupezi, ci si studiile stiintifice bazate pe analiza comportamentului si vizualizarea functionarii creierului canidelor.

Exista si cercetari care au inceput sa lumineze psihologia relatiilor dintre pisica si om. Acestea au descoperit ca nu, pisicile nu ne ignora, cum cred multi, ci doar reactioneaza la prezenta noastra intr-un mod mai subtil, mai discret, sunt mai “elegante” decat cainii.

Insa, cum spuneam, studiile asupra pisicilor sunt mult mai putine, iar asta ar putea explica, macar in parte, de ce unii oameni inca privesc pisicile ca pe niste animale stranii, egoiste, cu care e mai greu “sa te-ntelegi”, mult mai putin apropiate de om decat cainii, independente, ba chiar incapabile de atasament. Adevarul este ca, de fapt, stim mult mai putine lucruri despre pisici decat despre caini. Stiintific, abia in ultimii ani am inceput sa mai aflam cate ceva.

Unul dintre studiile pe pisici a aratat ca si ele, ca si cainii, pot intelege sensul unui gest uman – cum ar fi aratarea cu degetul a unui obiect. Inteleg, asadar, ca omul care arata spre un obiect se gandeste la acel obiect, este interesat de el. Asta sugereaza ca si pisicile ar poseda o teorie a mintii, macar rudimentara.

Un alt studiu, realizat in 2009, urmarea sa determine daca pisicile pot sa distinga intre cantitati diferite de obiecte – o capacitate pe care pestii, de exemplu, o au. Dupa multe dificultati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pisicile pot fi invatate sa distinga cantitati diferite, dar ca aceasta capacitate nu le este innascuta, asa cum le este altor animale.

Acelasi studiu a mai obtinut un rezultat interesant, scotand in evidenta o deosebire majora intre caini si pisici. Se stia demult ca atat cainii, cat si pisicile pot rezolva unele sarcini simple pentru a obtine hrana. Dar! daca sarcina se dovedeste imposibil de rezolvat, cainii “cer ajutor” (se uita spre oameni, solicitandu-le sprijinul), in timp ce pisicile continua sa incerce singure.

Dovedeste acest lucru o inteligenta superioara din partea cainilor? Nu neaparat, spun specialistii. Mai degraba ar fi vorba despre relatia pe care fiecare dintre aceste specii o are cu specia umana. Cainii au fost domesticiti acum aproximativ 30.000 de ani, cu cel putin 20.000 de ani mai devreme decat pisicile, avand asadar in spate o lunga istorie evolutiva comuna cu a omului. Aceasta convietuire indelungata le-a conferit cainilor abilitati sociale mai bune in ceea ce priveste intelegerea cu noi, cred oamenii de stiinta.

De altfel, parca spre a compensa numarul mic al studiilor efectuate pe pisici si parerea ca ele sunt mai putin adaptate decat cainii in lumea oamenilor, au tot aparut numeroase filmari cu comportamente surprinzatoare ale unor feline, cum ar fi uimitoarea pricepere de a deschide inchizatori, a motanului Chamallow (maestrul evadarilor, un adevarat Houdini al lumii felinelor) sau temeritatea pisicii care a alungat un caine ce atacase un copil – ca sa amintim doar doua dintre cele mai celebre. Acest gen de intamplari arata ca pisicile sunt capabile de mai mult decat credem, de comportamente complexe, adoptate ca raspuns la provocari specifice, create de mediul antropizat in care traiesc.

Cine stie cat de frumos ne-ar mai fi surprins pisicile azi, daca relatia lor cu omul ar fi inceput la fel de devreme ca in cazul cainilor? Sau cine stie cat de frumos ne vor surprinde matele si cainii nostri peste alte 20.000 de ani?

Pana atunci, sa ne bucuram de prietenii nostri cu blana. Sunt daruri inestimabile in vietile noastre.

[147 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.