Scurt istoric al porcusorului de guineea

Durata citire: 2 minute

De unde provin inițial?

Cavia porcellus – pentru a folosi numele latin al cobaiului – aparține familiei rozătoarelor.
Originar din America de Sud, în special Anzi, cobaiul modern este un descendent al Cavia cutleri.

Domesticirea cobaiilor
Există multe indicii că locuitorii umani originari din Ecuador, Peru, Bolivia și Anzi au început să domesticească aceste animale sălbatice în jurul anului 5000 î.e.n. În Peru, au fost păstrați pentru hrană. Animalele mici apar în artă populară și artizanat între 500 î.Hr. și 500 e.n.

Cobai în medicină și religie
Porcii de Guineea au jucat – și continuă să joace – un rol important în medicina și religia peruană. Unii cred că porcii de Guineea pot fi folosiți pentru diagnosticarea bolilor (cobaii negri presupun că au o aptitudine specială în acest sens). Porcii de Guineea aveau, de asemenea, o semnificație religioasă. Unele civilizații, cum ar fi Moche (în jurul anului 100 d.Hr  până la 800 d. Hr.  în Peru in nord), le venerau și le încorporau adesea în operele lor de artă sau le faceau statui. Incasii i-au sacrificat zeilor lor.

Ameliorarea selectivă
Din 1200 până în 1500 d. Hr., până la colonizarea spaniolă a Americii de Sud, peruanii – în special incașii – au crescut rase tot mai exotice de cobai. Multe dintre acestea aveau blănuri și culori foarte asemănătoare raselor pe care le cunoaștem astăzi.

Cum au venit în Europa
Când comerțul cu Europa a început cu adevărat din secolul al XVI-lea încoace, cobaiii au devenit importuri populare, în general ca animale de companie, mai degrabă decât ca animale de consum. Introduse inițial în Europa de cuceritorii spanioli, aceștia erau apreciați ca animale de companie exotice, în special printre bogați și membri ai curților regale – de exemplu, regina Elisabeta I a Angliei a fost unul dintre primii fani europeni ai cobaiilor. Cele mai vechi rapoarte scrise cunoscute despre cobai sunt din anul 1547 în Santo Domingo, Republica Dominicană.

Numele de „guineea” poate fi dat de la prețul inițial din Anglia secolului al XVI-lea, unde puteau fi cumpărate pentru câte o guineea fiecare.
Dar de ce „porc”? Unii oameni cred că este pentru că seamănă cu porci mici, iar acest lucru pare a fi confirmat de denumirile de cobai care sunt date în alte limbi. În portugheză, de exemplu, acestea sunt numite „Porchitas da India” („porci mici din India”), iar în latină sunt numiți C. porcellus (latină pentru „porc mic”). Numele lor german, „Meerschweinchen”, se poate datora și scârțâiturilor de porc pe care le fac.

Un animal de companie preferat
Având în vedere moștenirea lor, nu este de mirare că porcii de Guineea au devenit fermi favoriți ca animale de companie. Cu toate acestea, acestea au mai multe nevoi specifice speciilor care trebuie luate în considerare de oricine dorește să aibă cobai ca animale de companie. Mai multe informații despre cobai și nevoile acestora sunt furnizate în celelalte articole despre cobai.

[136 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.