Favusul

Durata citire: 3 minute

photos_Tinea_Capitis_Favus_24885Favusul este o dermatoză a pielii capului şi a pielii fără păr, caracterizată prin leziuni tipice sub formă de godeuri în jurul perilor parazitaţi.

• Etiologia – achorioni umani – Achorion schoenleini, achorioni animali care se pot transmite la om – Acherion quinckeanum (de la şoarece) şi Achorion gallinae (de la păsări), găini.

• Manifestarea bolii la animale – La şoareci, boala produce adevărate epizootii, este foarte contagioasă şi se poate transmite altor animale cu care şoarecii vin în contact, în special pisicilor, iar şoarecii şi pisicile transmit boala omului prin contact direct sau prin obiectele contaminate, înmulţirea exagerată a şoarecilor în gospodărie, duce la o creştere a frecvenţei bolii la om.

Boala este favorizată la om de  anumite stări ce scad sistemul de apărare: subnutriţie, debilitate, boli cronice persistente: tuberculoza pulmonară.

La şoareci, favusul dă leziuni cu godeuri albe-gălbui, situate pe urechi şi bot, în care se găsesc şi filamente miceliene în jurul perilor afectaţi.

La pisică leziunile sunt asemănătoare, s-au observat şi leziuni favice la gheare.

La păsări, dermatomicoza este produsă de Achorion galinae, produce leziuni la nivelul crestei sub formă de placarde albicioase, acoperite de scuame, care se propagă spre pene, lăsând porţiuni descoperite prin căderea lor.

• Manifestarea bolii la om. Favusul de origine murină este localizat în special pe pielea glabră (fără păr) şi are leziuni tipice de godeuri în care se găsesc colonii de paraziţi, iar prin detaşare rămân ulcere adânci care se vindecă de obicei fără cicatrici. Ciuperca Achorion quinckeanum s-a putut pune în evidenţă şi în favusul pe pielea capului. De obicei boala debutează prin godeuri, ce se dezvoltă spre periferie, uscate, de culoare galbenă, perii din godeuri sunt cenuşii, fără luciu, dar rezistenţi, în jurul godeurilor se formează zone de inflamaţie şi congestie, în unele locuri cu secreţie ce aglutinează perii, iar în formele netratate, apar zone cu alopecin (căderea părului), cu diferite dimensiuni.

In ultimul timp, T. quinckeanum are o frecvenţă mai mare, cu rol important în determinarea manifestărilor de tip Kerion celsi, iar Achorion galinae a produs godeuri confluente pe pielea capului.

Dacă tricofiţia şi microsporia de la om se vindecă şi netratată şi nu lasă urme – favusul este o dermatomicoză ce lasă cicatrici urâte şi poate dura toată viaţa dacă nu este tratată.

 • Tratament – griseofluvină, timp de 4-8 săptămâni, sub îndrumarea medicului specialist, care va recomanda şi un unguent local antimicotic.

La animale, tratamentul se face cu diverse pomezi ce conţin substanţe antimicotice şi regenerative, diverse gudroane.

• Profilaxie şi combatere – Măsurile de profilaxie vor avea ca scop distrugerea şoarecilor prin deratizare. Pisicile bolnave de apartament se izolează şi se tratează. Copiii bolnavi vor fi izolaţi, vor avea capul acoperit cu bonete şi nu vor merge în colectivităţi. Lenjeria, căciulile, pălăriile, obiectele de toaletă se vor dezinfecta periodic şi sever. Se vor instrui iubitorii de animale de apartament despre posibilitatea contaminării cu diverse boli între care şi micoze, uneori dizgraţioase.



[2212 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email