SULFAMETOPRIM

Durata citire: 3 minute

Comprimate pentru câini şi pisici

Compozitie

1 comprimat conţine:
Sulfamethoxazol……………………………… 125 mg
Trimetoprim…………………………………….. 25 mg
Excipienţi q.s.ad……………………….. 1 comprimat
Excipienţi: talc, stearat de magneziu, acid stearic, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal, amidon glicolat de sodiu.

Actiune

Sulfametoxazolul acţionează bacteriostatic în concentraţiile obişnuite, dar în concentraţii mari poate fi bactericid. Acţiunea antibacteriană a sulfametoxazolului este diminuată de puroi şi de ţesuturi lezate. Trimetroprimul are acţiune antibacteriană cu un spectru asemănător cu al sulfametoxazolului. Este activ faţă de majoritatea bacililor Gram-negativi, care sunt succeptibili la concentraţii de 1 μg/ml sau mai puţin. Acţionează de regulă bacteriostatic, dar în concentraţii mari poate fi bactericid faţă de anumiţi germeni. Trimetoprimul utilizat în combinaţie cu sulfametoxazol inhibă sinergic biosinteza de acid folic de la nivelul enzimelor bacteriene şi astfel cele două chimioterapice bacteriostatice devin bactericide. Un alt avantaj al trimetoprimului constă în faptul că nu apar fenomene toxice, chiar dacă este administrat timp îndelungat.

Indicatii

Produsul SULFAMETOPRIM – comprimate este indicat pentru câini şi pisici în tratamentul afecţiunilor produse de microorganisme sensibile la asocierea de sulfametoxazol şi trimetoprim, astfel:
– infecţii respiratorii: amigdalite, faringite, otite, bronşite şi bronho-pneumonii;
– infecţii intestinale: infecţii cu colibacili, salmonele;
– infecţii uro-genitale: nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite;
– infecţii ale pielii şi părţilor moi: piodermite, abcese stafilococice;
– infecţii cu protozoare: coccidii, toxoplasme, Pneumocystis carini;
– complicaţii bacteriene ale bolilor virale;
– infecţii post-operatorii.

Mod de folosire

SULFAMETOPRIM – comprimate se administrează pe cale orală, ca atare, sau se încorporează în hrană, după mărunţirea comprimatului.
Câini: se administrează 1 comprimat / 5 kg greutate corporală/zi (25 mg s.a. sulfametoxazol / 5 mg s.a.trimetoprim/kg g.c./zi),timp de 5-7 zile.
Pisici: se administrează 1 comprimat/5 kg greutate corporală/zi (25 mg s.a. sulfametoxazol / 5 mg s.a.trimetoprim/kg g.c./zi),timp de 5 zile.
Se recomandă ca tratamentul să fie continuat 2-3 zile după dispariţia simptomelor. Pentru asigurarea unei dozări corecte, trebuie determinată greutatea corporală a animalelor, ori de câte ori este posibil, pentru a evita subdozarea. Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.

Contraindicatii si precautii

Nu se administrează la animale cu afecţiuni renale şi hepatice severe, discrazii sanguine. Nu se administrează la animale cunoscute ca alergice la sulfonamide sau trimetoprim. Utilizarea produsului trebuie să se bazeze pe testarea sensibilităţii bacteriilor izolate de la animale.
Rar, în urma administrării produsului, pot apare tulburări gastro-intestinale (anorexie, vomă, diaree). Nu se administrează la femelele gestante în primul trimestru de gestaţie şi cu câteva săptămâni înainte de fătare şi la femelele lactante.
Produsul este incompatibil cu anticoagulante orale, fenitoină, antidiabetice orale, metotrexat, fenilbutazonă şi naproxen. Manifestările supradozării pot include simptome de disconfort gastro-intestinal (greaţă, vomă, diaree), tulburări ale SNC (depresie, cefalee, confuzie), edem facial, creşteri ale aminotransferazelor serice. În primul rând se va proceda la golirea stomacului, precum şi începerea tratamentului simptomatic şi de susţinere.

Timp de asteptare

Nu este cazul.

Conditii de pastrare

A se păstra la temperatura mai mică de 25°C, în ambalajul original.
A se proteja de lumină şi umiditate.

Ambalaj

Flacoane HDPE conţinând 20, 30, 50, 100 comprimate.
Cutii din carton cu 2 blistere, 5 blistere sau 10 blistere din PVC/AL a câte 10 comprimate fiecare.


[787 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

One Response to SULFAMETOPRIM

  1. Monica Panturoiu says:

    Doresc acest produs cu trimitere prin curier și confirmare pe mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.