Hamsterul auriu sirian

Durata citire: 2 minute

Hamsterul auriu sirian (Mesocricetus auratus) prezintă în stadiul adult o lungime de 12,5—15 cm, o greutate de 130—170 g masculul şi de 165—180 g femela.  Este un rozător care s-a adaptat şi trăieşte atît în captivitate, respectiv în crescătorii de producţie şi laboratoare cît şi în biotopul lui natural.

Adaptarea la condiţiile de captivitate a fost relativ uşoară, dovadă că se dezvoltă şi înmulţeşte în tot timpul anului dacă i se asigură condiţii corespunzătoare de căldură, lumină şi hrană.Biotopul natural cuprinde zona geografică dintre Marea Caspică şi Marea Neagră extinsă în sud până în Siria şi ţările limitrofe. Aici el a apărut ca rezultat al încrucişării dintre hamsterul comun şi hamsterul chinezesc. Trăieşte liber în galerii ramificate, fiecare cu destinaţia ei: pentru odihna adulţilor, pentru staţionarea tineretului, pentru depozitarea produselor de hrană etc., plus unele căi de ieşire în caz de pericol.
Galeriile au o adâncime de 60—80 cm şi cuprind spaţii largi şi lungi de câţiva metri în care se depozitează cantităţi de cereale, legume,  fructe, vegetale, totalizînd până la 100 kg.
Hamsterul auriu este un animal lacom, acaparator („hamstern” în limba germană = a acapara, a strânge), grijuliu în a-şi asigura produsele de hrană pentru timp nefavorabil, dar mai ales pentru perioada de hibernare în care intră toamna şi nu mai iese decât primăvara, exceptând zilele când se trezeşte pentru a se hrăni.

Este un animal relativ blând, care se pretează  ca animal de agrement. Atât copiii cât şi adulţii iubitori de animale se ataşează foarte repede de acest animal vioi şi prietenos.

[812 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to Hamsterul auriu sirian

  1. bianca says:

    salut eu sunt bianca de ce nu ma lasa parintii sa imi cumpar un hamster???:(imi doreasc foarte mult un hamster dar mai am si un catel si un papagal….poate ca de asta dar nu pot renunta la gandul ca vreau sa am un hamster ……ajutor!!!!!!!

  2. delia says:

    eu am avut un hamster pe nume ilinc dar a fugit cand eram eu la tara eram de vreo luna si cred ca ii era dor de mine ca el ma iubea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.