Bolile pielii

Durata citire: 2 minute

Eczema este una dintre cele mai problematice afecţiuni ale pielii şi totodată foarte dificil de tratat. Apare frecvent la câini bătrâni şi mai rar la tineret.
Cauzele favorizante sunt multiple, de aceea cauza reală este greu de depistat. Starea rea de întreţinere, alimentaţia necorespunzătoare, afecţiuni hepatorenale, lipsa de mişcare, sunt numai câţiva dintre factorii cauzali.
Boala îmbracă două forme şi se manifestă în felul următor:
1. Forma uscată se traduce prin mâncărime, mătreaţă, căderea părului, câinele se scarpină aproape tot timpul, cauzându-şi răni ce se pot infecta ulterior.
2. Forma umedă se manifestă prin apariţia unor vezicule care ulterior se sparg, se infectează şi se vindecă greu. În caz că nu se face un tratament susţinut, eczema se croniciează şi apare periodic, cu tot cortegiul ei de manifestări. Se recomandă un tratament complex local, general şi igieno- dietetic. Un tratament unilateral nu cluce la nici un rezultat, de aceea se recomandă cu insistenţă tunderea imediată a părului în zonă afectată pentru a se putea oserva uşor întinderea eczemei.
Regimul alimentar dietetic se va baza pe legume, paste făinoase, lactate şi carne uşoară.
Boala apare mai ales în anotimpul cald şi se vindecă toamna, dar reapare în anul următor. De obicei locurile afectate sunt invadate de pureci. Atunci când apar complicaţii, după deparazitare eczema trece fără alt tratament.

Urticaria este o afecţiune a pielii sau mai bine spus o reacţie a pielii la înţepăturile de pureci, albine, ţânţari, sau la soluţii iritante, hrănirea exclusivă cu carne, conserve şi diverse resturi alimentare alterate, afecţiuni bepalice şi gastro-intestinale, anumite medicamente sau seruri.
Boala apare de obicei la câini tineri, la vârsta de 3-6 luni. In această perioadă pot acţiona şi toxinele paraziţilor intestinali. Se poate recunoaşte după apariţia unor mici ridicaturi de mărimea unui bob de linte sau mei pe cap, gât şi picioare, mai rar pe corp. Mâncărimea nu este atât de violentă ca în eczemă, dar frecvent apare o uşoară creştere a temperaturii şi vomitări.
Ca tratament se recomandă administrarea de antivomitive, purgative şi desensibilizarea organismului.

[2319 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email