Salmoneloza porumbeilor (Paratifoza)

Durata citire: < 1 minute

Agentul patogen este reprezentat de Salmonella typhimurium, un tip antigenic deosebit. Contaminarea porumbeilor se face prin hrana si apa infectata. Se poate transmite si de la mama la pui prin laptele de porumbel.

La tineret boala evolueaza acut si subacut, iar la adulti cronic sau asimtomatic. Semnele ce se observa la tineret sunt: diaree, abatere, inapetenta, uneori tulburari nervoase manifestate prin pareze si paralizii ale aripilor si gatului, artrite, sete exagerata, slabire si moarte. In general pasarile afectate au articulatiile calde, sensibile, determinand jena sau chiar imposibiliatea zborului – se mai numeste popular boala aripilor.

Profilaxia urmareste igienizarea corespunzatoare a adaposturilor, evitarea contactului porumbeilor sanatosi cu cei bolnavi sau purtatori. Se pot vaccina efectivele cu vaccin inactivat corespunzator serotipului din focar.

Pasarile bolnavese pot trata cu teramicina pe cale bucala 50-100mg timp de 2-3 zile sau streptomicina 50-70 mg timp de 3-4 zile.[2365 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email