Criza vârstei mijlocii… la primate.

Durata citire: 3 minute

Criza vârstei mijlocii… la primate. Da, aţi citit bine.

Ultimile cercetări au aratat că nu doar oamenii se confruntă cu acest sindrom ci şi maimuţele care ajung să treacă la vârsta mijlocie printr-o perioada mai puţin “veselă”.

Pot fi multe lucruri vizibile la suprafaţă însă sub toate acestea toate cele trei specii au ceva în comun care ne-au condus către acest rezultat, a declarat conducătorul studiului Alexander Weiss, specialist în psihologia primatelor la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.

Cercetătorii au chestionat îngrijitorii a peste 500 de cimpanzei şi urangutani de la gradinile zoologice din 5 ţări în legătura cu starea de spirit a fiecărui animal cu care aceştia lucrau, incluzând starea generala, cât de mult acestea se bucurau de interacţiunile sociale şi cât de victorioase erau în atingerea unor ţeluri (precum obţinerea unui obiect dorit sau un loc anume în habitatul lor)

Studiul chiar a solicitat oamenilor să îşi imagineze viaţa ca un animal şi să acorde calificative despre cât de fericiţi erau. 🙂

Când echipa de cercetători a introdus informaţiile într-un grafic, au constatat rezultate familiare, curba fericirii atingând minimul la vârsta mijlocie şi ridicându-se din nou la bătrâneţe. Este vorba de forma literei U ce apare regulat în studiile generale legate de vârsta şi fericirea oamenilor…

Rezultatele sunt diferite pentru fiecare ţară în parte dar de obicei undeva între 45 şi 55 de ani se atinge minimul curbei care continuă să crească odată cu vârsta. În mod obişnuit auzim de persoane în vârstă care declară că se simt mai fericiţi decât adolescenţii…

Cunoscând criza vârstei mijlocii şi faptul că aceasta este un fenomen natural, normal al vieţii, ajută oamenii să treacă mai uşor peste această experienţă spune Weiss. De asemenea, va ajuta îngrijitorii să îmbunătăţească viaţa maimuţelor din captivitate prin identificarea vârstei la care animalele ar putea beneficia o de atenţie în plus a calităţii vieţii.

Nu cred ca acest studiu rezumă total alte explicaţii priviind problemele vârstei , însa sigur va adăuga o alta pagină, spune Weiss.

E44: Am vizitat multe grădini zoologice din Romania şi cu câteva mici excepţii toate treceau prin criza vârstei mijlocii. Nu cred ca ne trebuie astfel de studii sa înţelegem tristeţea din ochii animalelor. Este clar ca nu vei observa acea strălucire pe care o aveau când erau libere în sălbăticie însa mai avem mult până sa le putem acorda confortul şi atenţia cuvenită pe care alte grădini zoologice reuşesc să o facă în alte ţări. Nu vreau să cred că doar un articol într-un ziar de scandal (acestea se vând cel mai bine), despre decesul “vedetei” grădinii zoologice locale, este soluţia să aducem lumea la casa de bilete, investitori, activităţi, fonduri, în general o atitudine şi stare mai bună. Sper că acum suntem la baza U-ului şi că de aici, vom creşte. 


Nu te-ai săturat? Citeşte mai mult despre acest articol aici:


[685 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email