Caderea parului la pisica

Durata citire: 2 minute

Caderea parului pe anumite zone sau pe tot corpul, fara ca pielea sa prezinte modificari. Poate fi congenitala sau dobandita.

Etiologie.

  • Alopecia congenitala poate fi conditionata genetic sau ca urmare a unor fetopatii; este rar intalnita.
  • Alopecia castigata sau simptomatica poate fi rezultatul unor dermatomicoze (microsporia, favusul), boli parazitare (demodecia, raia, parazitismul cu purici), endocrinoze (hipertiroidism), boli nutritionale ( de tip carential in vitaminele A, B, H; in carentele de microelemente iod, zinc); cand se utilizeaza alimente alterate sau cu multi peroxizi, in intoxicatii cu iod, mercur, plumb, seleniu, arsen; in organopatii cronice (afectiuni hepatorenale) etc.

Alopecia locala se poate produce in urma frictiunilor repetate cu solutii iritante.
Tabloul clinic. implica rarirea sau absenta firelor de par.Caderea parului incepe pe suprafete mici care mai tarziu se raresc si se unesc.
In unele cazuri pruritul lipseste sau este slab exprimat.In alopecia neuropatica sau endocrina caderea parului este simetrica. In general evolutia este cronica.
Diagnosticul clinic este usor de precizat; mai dificil este de stabilit diagnosticul etiopatogenic, ceea ce impune investigatii de laborator.
Aparitia cazurilor sporadice de alopecie presupune implicarea unor organopatii, iar alopecia cu tendinta de generalizare presupune cauze parazitare, nutritionale sau micotice.
Profilaxia vizeaza alimentatia echilibrata, tratarea organopatiilor si combaterea bolilor parazitare, infectioase sau micotice.
Tratamentul impune o alimentatie igienica, echilibrata in special in vitaminele A, B, E, H si in oligoelementele zinc si iod. Stimularea cresterii foliculilor pilosi se realizeaza prin utilizarea preparatelor arsenicale sulfurate, iodate sau hepatoprotectoare (metionina, cisteina, colina, mecopar).
Dupa caz, in functie de diagnosticul etiologic, se aplica local unguente antimicotice, antiparazitare, unguente cu corticoizi sau antibiotice. La pisica apare si alopecia specifica de natura endocrina sau psihogenetica

[7472 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email