Cum să îți monitorizezi animalul de companie acasă
Proprietarii de animale de companie își petrec, de obicei, o mare parte din timp observându-și prietenii patrupezi și pot detecta adesea din timp o schimbare în starea lor de sănătate, semnalând astfel necesitatea unei consultații veterinare. Pe lângă aceasta, vă recomandăm să observați următoarele aspecte la orice animal de companie cu un suflu cardiac detectat.
Ritmul respirator în somn:
Măsurarea ritmului respirator al animalului tău de companie în timpul somnului poate fi utilă în detectarea acumulării de lichide în plămâni. În general, un ritm respirator regulat, dar lent, cum ar fi 20-25 de respirații/minut, este complet normal.
Important: Pentru a obține o citire precisă, animalul tău de companie trebuie să fie adormit profund și complet neconștient de prezența ta. Dacă ritmul respirator în somn este constant peste 30, atunci se recomandă o reevaluare veterinară.
Pentru a măsura ritmul respirator, numără pur și simplu de câte ori i se ridică și coboară abdomenul (un ciclu respirator) într-un minut.
Tuse:
Dacă animalul tău de companie începe să tușească, aceasta poate fi de origine respiratorie sau cardiacă. Pisicile nu tusesc, în general, din cauza insuficienței cardiace, dar câinii o fac frecvent dacă dezvoltă lichid pe plămâni (cunoscut sub numele de edem pulmonar). Edemul pulmonar se poate dezvolta dacă capacitatea inimii de a pompa sângele prin corp este ineficientă, ducând la scurgerea plasmei din vene în spațiile aeriene în timp ce sângele circulă prin plămâni. Această afecțiune se numește insuficiență cardiacă congestivă și necesită tratament cu diuretice și, uneori, oxigenoterapie (dacă este severă).
Există, de asemenea, multe cauze non-cardiace ale tusei, cum ar fi traheobronșita canină, intoxicația cu căpușe și pneumonia, așa că este important să nu trageți concluzii pripite și să efectuați investigațiile corecte pentru a stabili cauza.
Intoleranța la exercițiu:
Dacă animalul tău de companie dezvoltă intoleranță la exercițiu, letargie sau stare de colaps, se recomandă o consultație veterinară. Analizele de sânge sunt importante în aceste cazuri pentru a exclude orice motive metabolice ale slăbiciunii. Imagistica este adesea utilizată ca parte a investigației diagnostice în aceste cazuri.
Va avea nevoie animalul meu de companie de medicamente dacă i se detectează un suflu la inimă?
Medicii veterinari folosesc cercetări bazate pe dovezi pentru a determina stadiul (dacă există) în care animalul tău de companie trebuie să fie medicamentat. Acest lucru depinde de faptul că murmurul este clinic (provoacă semne de insuficiență cardiacă) sau subclinic (fără semne de insuficiență cardiacă).
Unele animale de companie primesc până la 4 sau 5 medicamente orale pentru a ajuta la gestionarea bolii de inimă, dar, în general, acestea sunt cazuri care au intrat în insuficiență cardiacă congestivă. Animalele de companie care au un murmur clasificat prin imagistică (raze X și/sau ecocardiogramă) pot necesita sau nu medicație. Depinde cu adevărat de severitatea bolii de inimă prezente.
Nu, nu toate suflurile cardiace duc la insuficiență cardiacă.
Multe animale de companie trăiesc o viață lungă și sănătoasă cu un suflu la inimă. Unele dintre aceste sufluri sunt inofensive și nu afectează calitatea vieții animalului. Utilizarea doar a unui stetoscop nu este suficientă pentru a determina dacă este necesar tratamentul medicamentos.
Este important să monitorizați cu atenție orice suflu cardiac și să efectuați investigații suplimentare pentru a clasifica murmurul și a verifica prezența unor anomalii ale inimii. Veterinarul va decide asupra tratamentului în funcție de severitatea murmurului și prezența semnelor de insuficiență cardiacă.
Unele cazuri necesită medicație pe viață, în special cele care dezvoltă insuficiență cardiacă congestivă sau cele cu risc crescut de cheaguri de sânge.
Leave a Reply