Zebra

Durata citire: 2 minute

Zebra este întâlnită în câmpie, în zone deschise, dar și în munți, în Africa.

Dintre toate animalele patrupede, zebra este poate cea mai armonios formată și cea mai elegant îmbrăcată: are înfățișarea și grația calului, sprinteneala cerbului, pielea dungată cu benzi, care apar ca niște panglici negre și albe, așezate alternativ cu atâta regularitate și simetrie, încât pare că natura a folosit rigla și compasul pentru a le picta. Aceste fâșii alternative de negru și alb sunt cu atât mai ciudate, cu cât ele sunt înguste, paralele și foarte exact separate, ca la o stofă dungată; în plus, ele se întind nu numai pe trup, ci și pe cap, pe coapse, pe picioare și până pe urechi și pe coadă, în așa fel încât animalul pare, de departe, îmbrăcat peste tot în panglici ce au fost așezate regulat pe toate părțile trupului, cu gust și cu multă pricepere; aceste dungi urmăresc contururile și îi desenează atât de bine forma, încât scot în evidență mușchii, lățindu-se pe părțile mai cărnoase și mai rotunjite. La femelă, dungile sunt alternativ negre și albe; la mascul, ele sunt negre și galbene, dar întotdeauna colorate viu și strălucitor, pe un păr scurt, fin și des, al cărui luciu mărește și mai mult frumusețea culorilor. În general, zebra este mai mică decât calul și mai mare decât măgarul; și, cu toate că adeseori zebra a fost comparată cu aceste două animale, fiind chiar denumită uneori cal sălbatic sau măgar dungat, ea nu este nici copia unuia și nici a celuilalt, ci ar putea fi considerată mai curând modelul lor, dacă în natură toate lucrurile n-ar fi la fel de originale și dacă fiecare specie n-ar avea o origine și evoluție proprie, deci un rol în natură și un drept la existență.

Zebrele sunt animale erbivore, meniul lor continand o diversitate de arbusti, plante, ramuri, frunze chiar si scoarta de copac.

Bibliografie

1. Melin, A. D.; Kline, D. W.; Hiramatsu, C; Caro, T (2016). “Zebra stripes through the eyes of their predators, zebras, and humans
2. Buffon – Pagini din istoria naturala
3. Hack, Mace A.; East, Rod; Rubenstein, Dan J. (2002). “Status and Action Plan for the Plains Zebra (Equus burchelli)”. In Moehlman, P. D. (ed.). Equids. Zebras, Asses and Horses. Status Survey and Conservation Action Plan. IUCN/SSC Equid Specialist Group. IUCN. p. 51. ISBN 978-2-8317-0647-4.
4. Zebra”. Cambridge Dictionary. Retrieved 26 May 2020

[19 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.