Soparlele cu coada spinata

Durata citire: 4 minute

Durata de viață medie: 10-20 de ani
Dimensiunea adultă: 30-76 cm de la vârf la coadă
Greutatea corporală a adultului: 125-1000  g (în funcție de specie)
Maturitatea sexuală: 2-5 ani, variază în funcție de specie

Ouă per pontă: 8-20 ouă

 

Sunt cunoscute în mod obișnuit sub numele de “Uroma-styx” în Statele Unite și “mastigure” în Europa.
SPECII COMUNE
Printre speciile comune  se numără: Soparla cu coadă spinată Marocană (U. acanthinura) Lacerta cu coadă spinată Egipteană (U. aegyptius) soparla  cu coadă spinată Sudanese (U. ocellata) soparla cu coadă spinată Hardwick (Indiană) (U. hardwickii) soparla cu coadă spinată Benti (Rainbow) (U. yemenensis, anterior U. benti) soparla cu coadă spinată Ornate (U. ornata) soparla cu coadă spinată Maliană (U. maliensis) soparla cu coadă spinată Sahariană (U. geyri) soparla cu coadă spinată Bandată (U. flavofasciata)

ORIGINE
Soparlele cu coadă spinată sunt originare din nordul Africii și Orientul Mijlociu, unde trăiesc în zone deșertice și asemănătoare savanei.

HABITATUL LOR NATURAL
Unele specii trăiesc în vizuine, în timp ce altele preferă crăpăturile stâncoase.

ATRACTIVITATEA CA ANIMALE DE COMPANIE ȘI COMPORTAMENT
Soparlele cu coadă spinată pot fi sociabile, atât cu camarazii din cușcă, cât și cu stăpânii lor, deși temperamentul variază de la un individ la altul și de la o specie la alta. Nu toate speciile de Uromastyx pot fi îmblânzite. Acestea sunt animale diurne și pot fi active în timpul celei mai fierbinți părți a zilei. Multe dintre soparlele cu coadă spinată vândute ca animale de companie sunt capturate din sălbăticie; aceste soparle au adesea probleme de paraziți și pot întâmpina dificultăți în adaptarea la viața în captivitate. Soparlele născute în captivitate se descurcă bine ca animale de companie. Multe specii de Uromastyx prosperează în mediile de vivariu ușor de amenajat, calde și uscate.

SEXAREA ȘI REPRODUCEREA
În unele specii (cum ar fi U. ornata, U. geyri și U. maliensis), masculii și femelele au o colorație distinct diferită. Determinarea sexului poate fi dificilă în multe specii, deoarece masculii și femelele au pori femurali de dimensiuni similare și o morfologie corporală asemănătoare. Prezența umflăturilor hemipene la masculi poate fi vizibilă în unele specii.

ADĂPOSTIRE
Soparlele cu coadă spinată pot fi ținute individual sau în perechi. În incinta mare, este posibilă și formarea de grupuri alcătuite din câteva femele și 1 sau 2 masculi. Agressiunea teritorială poate fi o problemă și ar trebui monitorizată. Agresiunea între masculi este probabilă, cu excepția cazului în care se furnizează cuiburi mari cu multiple zone de încălzire. Adăpostirea ar trebui să fie într-un acvariu mare sau o incintă în aer liber cu o bună ventilație laterală și superioară pentru a minimiza umiditatea. Incinta ar trebui să fie  minim de patru ori lungimea și lățimea șopârlei . Mai mult spațiu per animal ar fi necesar pentru colonii. Deșeurile ar trebui eliminate zilnic, iar cușca curățată cel puțin lunar sau atunci când este necesar. Temperaturile mediului ar trebui să atingă 43-46°C într-un loc  la unul dintre capetele cuștii, cu o variatie de la   32-37°C în timpul zilei. Temperaturile nocturne ar trebui să scadă la 21-26°C. Umiditatea în cușcă trebuie să rămână scăzută (probabil cel mai bine este între 15-30%). Temperaturile ar trebui monitorizate cu un termometru atât la capătul rece, cât și la capătul cald al cuștii. Termometrele lipite nu ar trebui plasate pe sticlă, deoarece adesea nu inregistrează corect temperaturile din cușcă. În schimb, pot fi utilizate termometre cu laser.

Nisipul, pământul, pietrișul, granulele de lucernă sau semințele de mei sunt recomandate ca substrat. Se evită substraturile din coji de nucă, nisip pentru pisici, cedru și alte rumegușuri, nisip de siliciu și pietre colorate care pot provoca impacturi. La capătul rece al cuștii ar trebui să fie prevăzute zone pentru ascundere și sapat (de exemplu, o cutie sau peșteră din piatră), precum și pietre pentru bălăceală la celălalt capăt. Piatrele mari ar trebui plasate direct pe podeaua cuștii, nu deasupra substratului, astfel încât săparea să nu le deplaseze și să provoace leziuni prin prindere.

Plantele (viță sau artificiale) nu ar trebui incluse în cușcă. Iluminatul UV de înaltă putere nefiltrat (lampă fluorescentă sau cu vapori de mercur), precum ZooMed ReptiSun 5.0™, T-Rex Active UV Heat™ sau ZooMed PowerSun™, ar trebui poziționat în afara atingerii șopârlei, fără sticlă sau plastic între becul și reptilă. Luminile UV fluorescente ar trebui plasate la o distanță de 45-50 cm, iar becurile cu vapori de mercur pot fi (și în unele cazuri ar trebui să fie) mai departe. Becurile fluorescente folosite pentru șopârlele juvenile ar trebui schimbate la fiecare 6 luni și anual pentru adulți. Becurile cu vapori de mercur ar trebui schimbate anual. Fotoperioada ar trebui să fie de 12-14 ore de lumină (și căldură) în timpul primăverii și verii, scăzând la 8 ore în toamnă și iarnă. Șopârlele cu coadă spinată pot mânca mai puțin și dormi mai mult în lunile mai reci.

[39 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.