Clostridium perfringens

Durata citire: 2 minute

• bacterie anaerobă gram-pozitivă, care formeaza spori
Specii sensibile:  toate speciile de mamifere, inclusiv oamenii
Perioada de incubație: 1 până la 10 zile
Transmisie: contaminarea rănilor prin contact sau expunere la picături, ingestie de alimente contaminate cu un număr mare de bacterii, potențial expunere oral-fecală prin contact sau expunere la picături sau expunere la animale infectate sau la mediul lor.
Semne clinice: ranile infectate  pot duce la gangrenă cu gaz, cu febră , umflare și eritem al zonei afectate, semne sistemice pe măsură ce boala progresează. Expunerea orală este asociată cu crampe abdominale, diaree și, în cazuri rare, enterită necrotică și septicemie.

Dezinfecție: compușii cu amoniu cuaternar și fenolii nu sunt sporicizi și sunt eficienți doar împotriva bacteriilor in stare vegetativă. Întrucât unele tulpini de clostridium pot sporula atunci când sunt expuși agenților de spălare și sporii non-clorici sunt mai rezistenți decât celulele vegetative la dezinfectanții de suprafață, recomandarea pentru curățarea suprafețelor este utilizarea hipocloritului diluat corespunzător (înălbitor) ) soluții. Cu toate acestea, unele studii au arătat o contaminare persistentă de clostridium în mediile spitalicești, în ciuda curățării și dezinfectării „de rutină”.
Prevenire: utilizarea de rutină a hainelor exterioare de protecție sau a echipamentului de protectie atunci când lucrați cu animale sau in adaposturile  lor. Respectarea strictă a protocoalelor de igienă a mâinilor, curățarea și gestionarea corespunzătoare a rănilor.

[326 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.