Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

DERMATITA ACTINOBACILARĂ

Este produsă do Actinobacillus lignieresi şi se înregistrează la taurine şi ovine, sub formă sporadică sau ca enzootii limitate, caracterizîndu-se prin fibroabcese cutanate, limfadenită supurativă şi uneori ulcere cu aspect fungos.
Apare ca localizare primară, in urma infecţiilor transcutanate, localizată pe buze, pielea capului şi gâtului. membre, mamelă sau in alte regiuni, sau secundar, în jurul punctului de fistulizare a abceselor actinobacilare subcutanate.
Simptome. Din punct de vedere clinic boala se prezintă la bovine ca dermatita supurativ proliferativă cronică, în grosimea dermului prins, se formează abcese multiple mici, conţinînd un puroi consistent, inodor, cu granule gălbui. Abcesele sunt înconjurate de o puternică ingroşare a pielii, cu aspect fungos, cu marginile proeminente, consecutivă proliferării ţesutului de granulatie. Adeseori, se observă limfadenită supuralivă a ganglionilor sateliţi.
La ovine, se constată induraţia uneia sau a ambelor buze si a pielii din regiunea mandibulară, cu formarea de noduli şi abcese, mai frecvent de-a lungul ramurilor mandibulei. Abcesele fistulizează, evidenţiind un puroi cremos, omogen. Leziunile cutanate sunt însoţite de limfadenită supurativă a ganglionilor submaxilari sau refro-faringieni.
Boala evoluează cronic, cu tendinţă la extindere prin contagiozitate la bovine şi benign la ovine.
Diagnosticul este uşor de stabilit pe baza semnelor clinice enunţate. Prezenţa tufelor, dispuse caracteristic „în rozeetă”. puse în evidenţă pun examenul microscopic direct al puroiului, confirmă natura actinobacilară a leziunilor.
Tratamentul constă în vidarea abceselor, badijonări locale cu tinctură de iod şi infiltraţii cu soluţie Luugol sau iodură de potasiu 10%, în formele grave, se pot administra intravenos, câte 5—6 g iodură de potasiu in soluţie 5—20%.
La ovine, se obţin rezultale bune după administrarea intravenoasă a 20—25 ml iodură de potasiu in soluţie 10%..
Dintre antibolice tetraciclinele, aplicate general sau sub formă de infitraţii bucale, sunt cele mai eficace.
Profilaxia se bazează pe măsuri de igienă. în focarele enzootice, se poate aplica eventual vaccinarea antiactino-bacilară cu culturi inactivate (Răducănescu, 1971).[8 Vizualizari]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+