Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Vacile si cutremurele

Vacile sunt intotdeauna agitate inainte de cutremur. Ele mugesc des şi puternic, sunt neliniştite, atrăgînd atenţia celor care le ingrijesc. Uneori, scurmă pămîntul cu copitele, iau in coarne pereţi grajdului, se aruncă la pămant, se tăvălesc, aleargă in cercuri fără nici un motiv, dau lapte puţin, refuză să mănînce, fata inainte de vreme, pleacă de pe păşune in alte locuri. Uneori vacile, in special taurii, incep să se bată si mugesc. O vacă a mugit toată ziua, după aceea a ieşit din grajd (dar cu 5 minute inainte de cutremur s-a liniştit şi a revenit in grajd). Informaţii despre comportarea neobişnuită a vacilor inainte de cutremur s-au adunat din cele mai diferite regiuni ale globului terestru.

„Dacă doriţi să aflaţi din timp apropierea cutremurului, scrie T. Rikitaki , faceţi-vă rost de un iac. Cu cateva ore inainte de cutremur el va declara in mod obligatoriu greva foamei. “Acest animal, după părerea noastră, merită o atenţie deosebită. Iacul s-a adaptat la viaţa din munţii inalţi, de milenii locuieşte in locuri neliniştite ale planetei : Pamir, Himalaya, Altai, Tianşan.

Bibliografie
Rikitake, T.: Earthquake Prediction. Elsevier, Amsterdam, 357 pp., 1976


[81 Vizualizari]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+