Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Hrana potrivita pentru caini si pisici

Prin hrana animalele isi asigura un aport de substante nutritive si energie necesare mentinerii unei vieti sanatoase si asigurarii reproducerii speciei. De asemenea, hranirea animalelor de companie trebuie sa ofere placere atat animalului cat si proprietarului. Aceste deziderate se pot obtine numai daca se recurge la o hrana potrivita, deci o hrana pe care animalul sa o consume cu placere si care totodata sa-i asigure o dieta echilibrata. Una din preocuparile majore ale proprietarilor de animale de companie este aceea de a avea un animal sanatos, astfel prima lor grija este aceea de a le asigura hrana potrivita.

In ceea ce priveste compozitia hranei, trebuie sa se tina cont in egala masura de doua aspecte: stilul de viata si etapa de dezvoltare a animalului. In majoritatea cazurilor, cainii si pisicile sunt simple animale de companie, dar exista si proprietari care au si alte pretentii referitoare la animalelelor, de exemplu, le folosesc la vanatoare, la curse, prinderea soarecilor, supravegherea turmei, la transportul de greutati etc. Toate aceste activitati presupun un aport alimentar diferit  de cel obișnuit atat in ceea ce priveste cantitatea, cat si calitatea componentelor nutritive. Referitor la caini, numarul mare de rase explica deosebirile alimentare existente.

Alt aspect se refera la faptul ca atat cainii cat si pisicile trec prin perioade de gestatie si de alaptare, perioade care necesita o alimentatie speciala. Practic, necesitatile nutritive depind atat de varsta individului si de starea sa fiziologica, cat si de modul de viata. Astfel putem defini termenul de dieta echilibrata dupa cum urmeaza: regimul alimentar a carui compozitie asigura energia si elementele nutritive esentiale necesare mentinerii starii de sanatate, un regim in perfecta armonie cu etapa de evolutie si cu stilul de viata al animalului. Deci problema este aceea de a determina care hrana asigura cainilor si pisicilor o dieta echilibrata.


[155 Vizualizari]

Google+