Avitaminoza K

Durata citire: 2 minute

Antihemoragica

images (1)In cadrul grupului vitaminelor K se deosebesc: vitamina K sau vitamina naturala, prezenta in unele vegetale si in organism, vitamina K1 (filochinonul) obtinuta prin sinteza, vitamina K2 prezenta in cantitate mare in pestele putred si o serie de produsi de sinteza dotati cu proprietati antihemoragice, denumiti: K3 (cu activitate mai mare decat K extrasa din gudronul de carbune, K4, K5, si K6)

Cele mai bogate vegetale in vitamina K in natura (in mg/100g) sunt: spanac de 6, varza 2, morcova 2, lucerna 15-20.
Pasarile isi asigura necesarul in vitamina K din alimente de origine vegetala si prin resorbtia vitaminei K sintetizata de flora bacteriana din lumenul intestinal (E. coli in special).
In organism vitamina K joaca un rol important in sinteza protrombinei, la nivelul ficatului (in afectiunile hepatice protrombina nu se mai poate sintetiza)

Clinic, avitaminoza K la pui in varsta de 1-2 zile se manifesta prin hemoragii la nivelul capilarelor submucoase in pipota, iar la puii de 2-3 saptamani (cand pierderile pot ajunge pana la 75%) printr-o predispozitie accentuata la hemoragii. Timpul de coagulare al sangelui creste de la 10 minute cat este la puiul normal, la 30 de minute pana la 3 ore. Hemoragiile apar in orice punct al organismului, uneori spontan chiar la pui cu aspect  corespunzator ca dezvoltare.

La adulte boala evolueaza cu hemoragii interne, de regula mortale sau externe (mai ales la nivelul bulbilor plumiferi).

Tratamentul avitaminozei K consta din administrarea de verdeata (lucerna, varza etc) sau preparatele comerciale de vitamina K administrata oral.


[866 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email