Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Pasteureloza

Pasteurella_multocidaSepticemia hemoragică
Pasteureloza este o boală infecţioasă a animalelor domestice (bovine, porcine, ovine, cabaline, canide şi păsări) şi sălbatice – produsă de bacterii din genul Pasteurella, care în anumite condiţii poate afecta şi omul.

Cauze – bacterii din genul Pasteurella cu speciile multocida, Pasteurella hemolytica, Pasteurella pneumotropica.

Sursele de infecţii sunt animalele bolnave şi cadavrele acestora, urina, sângele, carnea, organele ş.a.

Pasteurelele se găsesc pe animalele purtătoare, care fac boala numai în anumite momente când îşi exaltează virulenţa: scăderi bruşte de temperatură, fluctuaţia acesteia, umiditate ridicată, stresuri repetate, alimentaţie deficitară. Bivolii sunt de asemenea animale purtătoare de pasteurele. De asemenea un mare număr de pisici, iepuri, şobolani, şoareci sunt purtători de pasteurele şi pot transmite pasteureloza la animale şi chiar şi la om prin muşcătură sau zgârietură.

 Simptomatologia bolii la animale.

La bovine, cabaline, ovine – boala se întâlneşte mai ales sub formă septicemică: febră 41°C şi peste, tulburări digestive (diaree, uneori hemoragică), şi pulmonare – bronhopneumonii grave, pleurite fibrinoase.

La animale boala se mai numeşte şi septicemie hemoragică.

Se pot întâlni epizootii grave şi la pisici şi alte animale mici, cu manifestări grave pulmonare, care pot fi apoi transmiţătorii bolii la om.

Manifestarea bolii la om.

Pasteureloza propriu-zisă este provocată de infecţia cu Pasteurella multocida, prin muşcătură sau zgârietură de pisică sau de şobolan (mai rar), animale care poartă în nas şi în gură pasteurele patogene pentru om. La locul muşcăturii apare un edem roşiatic, cald şi dureros, ganglionii zonali se măresc în volum, apar dureri articulare şi musculare locale. Câteodată apare şi adenită axială şi brahială la membrele din partea muşcăturii sau uneori chiar complicaţii cu meningite, pleurizii, stări de somnolenţă, febră, dureri de cap.

Tratament.

La om antibiotice: streptomicină, tetraciclină – în faza iniţială a bolii.

La animale se administrează sulfamide şi antibiotice: streptomicină, sulfatiazol, tetraciclină, ser antipasteurelic. Preventiv vaccinarea antipasteurelică (în special la bovine şi porcine).

Profilaxie şi combatere a pasteurelozei la om: distrugerea rozătoarelor, evitarea contactului cu astfel de animale, cu pisicile ş.a. care sunt transmiţătoare. Personalul sanitar-veterinar, îngrijitorii de animale mici (şi nu numai), lucrătorii din laboratoare vor purta echipament de protecţie: cizme, şorţuri, mănuşi, măşti.

Persoanele muşcate sau zgâriate de animalele transmiţătoare se vor dirija spre spital şi se va efectua tratamentul cu antibiotice.


[2876 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email
Google+