Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Urticaria

DDC_cat_hivesUrticaria este o reacţie alergică a pielii, caracterizată prin apariţia bruscă a numeroaselor erupţii edemaloase mici, bine circumscrise sau sub formă de plăci.

Etiologic.
Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt foarte variate fiind de natură atât exogenă cât si endogenă. Poate fi determinată de alergeni alimentari, medicamentosi (penicilină, tetraciclină, vaccinul contra panleucopeniei), transfuzii, paraziţi intestinali, unele plante (urzică).Tabloul clinic. Pe cap, gât şi membre sau pe o mare suprafaţă de pe corp apar brusc mici papule de mărimea unei boabe de fasole, distribuite uniform. Pruritul este moderat.
Erupţia urticariformă poate fi si sub formă de plăci edematoase (angiedem) care sunt pruriginoase si care exprimă serozitate.
Uneori temperatura corpului creşte uşor şi apare voma.
Erupţia poale avea un caracter efemer.

Diagnosticul clinic
este uşor de pus, pe baza caracterului efemer al erupţiei papuloase. Foarte greu este de stabilii diagnosticul etiologic.

Tratamentul curativ în formele efemere nu este necesar, pisica se vindecă de la sine în timp scurt.
Când alergenul pătrunde pe cale bucală se recomandă alimente bogate în hidrocarbonate, sărace în proteine, antihistaminice de sinteză şi vitamine.
Se administrează prednison 1/2 comprimate la tineret, 1 comprimat la pisicile adulte/zi, până la vindecare; hidrocortion acetal intramuscular, o fiolă la 2 zile; vitamina B2 i.m. 1/2 fiolă/zi; şi vitamina C, i.m. 2 ml/zi.


[725 Vizualizari]

Google+