Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

CARENŢELE VITAMINICE ŞI CORECTAREA LOR

661940-profile-of-a-hamster-standing-up-and-looking-the-food-in-front-of-a-white-backgroundCreşterea hamsterilor nu poate fi concepută astăzi fără asigurarea vitaminelor, respectiv a factorilor de creştere. Dacă la animalele adulte sau vârstice lipsa acestora din alimentaţie nu se traduce prin tulburări sau semne clinice grave, la tineret şi cu deosebire la nou-născuţi aflaţi în plină perioadă de creştere, ea poate influenţa negativ dezvoltarea corporală, ducînd la o mortalitate timpurie sau la imposibilitatea redresării lor ulterioare.
Vitaminele. Unele vitamine nu trebuie adăugate în raţie întrucât organismul hamsterului le sintetizează în mod regulat: de exemplu, vitamina C (acidul ascorbic), acidul folic etc. Altele, în schimb, se dovedesc necesare şi trebuie asigurate întrucât lipsa lor poate duce la perturbaţii grave.Vitamina A, dacă nu e asigurată în cantităţile necesare în hrana hamsterului, provoacă scăderea în greutate a animalului, părul din blană devine subţire şi aspru, apar tulburări de vedere ca urmare a xeroftalmiei, iar într-un stadiu mai tardiv apar hemoragii intestinale şi în zona genitală. Au fost descrise de asemenea metaplazii scuamoase cheratinizante la nivelul glandelor salivare si a gonadelor. S-a stabilit experimental că 250 U.I. de vitamină A pe săptămână sunt suficiente pentru un hamster (minima fiind 80 mg/săptămână).
Corectarea avitaminozei A se realizează cu morcovi, lucerna, fîn uscat sau cu produse comerciale (vit. A hidrosolubilă, vil. A+D2 uleioasă).
Vitamina D este necesară în cantităţi mici când dozele de calciu şi fosfor sunt în cantităţi optime. La hamster nu au fost constatate cazuri de rahitism înfanţii. Excesul de vitamină D se traduce prin mineralizarea intensă a ţesuturilor moi şi în mod deosebit prin apariţia periodontitelor (inflamaţia alveolelor dentare). În caz că apar cazuri de avitaminoză D, corectarea se realizează cu untură de peşte sau cu produse din comerţ (vitamina D2).

Vitamina E. Avitaminoza E se exprimă la hamster la fel ca la alte specii de animale: atrofii musculare, hiperiritabilitate, convulsii şi colaps. Tratamentul avitaminozei E în primul stadiu de evoluţie a bolii se realizează cu 1 mg alfatocoferol/animal într-o singură priză.
Degenerările musculare sau alte modificări asociate cu deficienţele în vitamina E pot fi prevenite cu 5 mg alfatocoferol/kg hrană.
Vitamina K, neasigurată în cantităţi minime, se traduce la hamster prin scăderea ratei de creştere şi dezvoltarea de microhemoragii cu deosebire în masa musculară şi ţesutul subcutanat.
Deficitul vitaminic se produce probabil din cauză că flora intestinală de bază nu asigură capacitatea de sintetizare a acestei vitamine.
Preventiv se recomandă asigurarea în dieta alimentară a hamsterilor a 10—200 mg vitamină K/kg hrană semipurificată uscată.
Din rândul vitaminelor hidrosolubile pentru hamsteri interesează :
Vitamina B1 (tiamina) care este absolut necesară, deficitul ei în regimul alimentar al hamsterului traducîndu-se prin polinevrită. Administrarea orală a 3 mg tiamină/zi înlătură simptomele de deficienţă vitaminică.
Pentru creşterea normală a hamsterilor se recomandă 6—10 mg tiamină/kg hrană.
Cercetările întreprinse au arătat eă simptomele cauzate de hipovitaminoza B1 se traduc prin anorexie, astenie, slăbire progresivă, crampe musculare, pareze şi chiar paralizii.
Principalele nutreţuri eare conţin vitamină B1 sunt: lueerna, cartofii, morcovii, varza, boabele, tărâţele de grâu.  În comerţ, vitamina B1 se găseşte sub formă de tiamină (fiole).
Vitamina B2 (riboflavina).  Lipsa acestei vitamine din hrana hamsterilor provoacă diareea, dermatita, oprirea creşterii, alopecia (căderea părului) şi apatia. Administrarea zilnică a 4 mg riboflavina ori includerea a 20 mg/kg hrană înlătură simptomele deficienţei vitaminice. Se recomandă 15 mg riboflavină/kg nutreţuri pe zi.
Hrana naturală cea mai bogată în riboflavina este reprezentată de lucerna, boabe de cereale (orz, ovăz, porumb); în comerţ produsul se prezintă în fiole de 1 ml a 5 mg vitamina B2.
Vitamina B6 (piridoxina) este indispensabilă pentru hamster. Deficitul vitaminic se traduce la hamster prin scăderea în greutate, un spor de creştere necorespunzător, lipsă de poftă de mâncare, acromotrichie (decolorarea congenitală a părului) şi rărirea firelor în blană. De asemenea, se măreşte cantitatea din secreţia urinară în aeid xanturemic. În acest caz, intervenţia cu 6—12 mg piridoxină/kg hrană este suficientă pentru redresarea situaţiei. Ca hrană naturală, drojdia de bere şi tărâţele se folosesc cu rezultate satisfăcătoare, acestea continînd vitamina B6.
Vitamina B12. Când lipseşte în raţie se produc deficienţe metabolice. Astfel, se ajunge la o excreţie crescută a acizilor metilmalonic şi formiminoglutamic ca şi la sporirea nivelelor de glutation în sânge, ser şi ficat. Aceste aberaţii metabolice se pot preveni prin 10 mg vitamina B12/kg adiţionate zilnic în hrană. Consiliul Naţional de Cercetări o recomandă în cantitate de 0,01 mg/kg regim alimentar uscat. Hamsteml îşi asigură el însuşi rezerve din această vitamină consumîndu-si crotinele. Dar acest mod de asigurare a vitaminei fiind insuficient, ea trebuie completată prin produse naturale : zer, brânză proaspătă de vaci sau preparate farmaceutice înfiolate, existente în comerţ.

Niacina, deficitară în hrană, se soldează cu alopecie, blană aspră şi moartea animalelor în câteva săptămâni. Simptomele dispar după administrarea de 100 mg niacină/zi. Ea se dovedeşte necesară în special pentru femelele în lactaţie, deşi adesea hamsterii îşi sintetizează singuri niacina din triptofanul extras din alimente (boabe de cereale, cu deosebire de porumb).
Acidul pantotenic, deficitar în raţie se traduce prin scăderea greutăţii corporale, secreţie porfirinică în jurul nasului, gurii şi ochilor, urmată chiar de moartea animalelor. Pantotenatul de calciu administrat în cantitate de 10 mg/kg de alimente înlătură carenţa, deşi unii autori recomandă 40 mg/kg hrană.
Colina este utilă atât pentru creştere cât şi pentru o bună lactaţie. Infiltraţia grasă a celulelor hepatice este pusă pe seama deficienţei vitaminice de colină.
Vitamina H (biotina) este considerată ca factor esenţial de creştere. In afară de faptul că lipsa ei opreşte dezvoltarea animalelor, totodată induce dermatoze (alopecie periorbitară), anemie şi leucopenie. Prevenirea carenţei se asigură cu 100 mg vitamină H/kg hrană/zi. In hrană se asigură prin fân de lucerna, trifoi, ţimoftică, drojdie de bere, boabe de cereale sau prin preparate comerciale existente în farmacii sub denumirea de inositol.
Vitamina PP — acidul nicotinic — se află în cantităţi suficiente în alimentele verzi şi proaspete. Pentru hamsteri necesarul este estimat la 95 mg/zi/cap. Absenţa ei în alimentaţia hamsterului induce o dermatoză cu implicaţii în deformarea capului. Hipovitaminoza se tratează şi previne cu adaos mineralo-vitaminic PP adiţionat în raţia zilnică în funcţie de greutatea corporală a hamsterilor sau prin componente farmaceutice conţinînd 0,10 g acid nicotinic sau soluţie injectabilă în fiole de 3 şi 5°/o.
Adaosul de acid nicotinic (PP), inositol (H) şi colină in raţia zilnică a femelelor mame sporeşte producţia de lapte, ceea ce influenţează favorabil creşterea şi dezvoltarea puilor sugari.

[1775 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email

Mai puteti citi:

RITMUL DE CREŞTERE ŞI DURATA VIEŢII Perioada de creştere a hamsterului auriu se consideră încheiată la 6—6,5 luni. Greutatea corporală a hamsterului auriu sirian atinge cota maximă de 170 g masculul şi 180 g femela, la 154 zile, după c...
Rasa de pasari Sussex Este originara din Anglia. La noi in tara s-a importat in perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, cat si dupa, materialul fiind folosit la incrucisari cu rase locale. Caracteristic...
Rasa de pasari Rhode Island S-a format in S.U.A. in statul cu acelasi nume. In tara noastra a fost importata in 1949, sub forma de pui de o zi din Olanda. Caracteristici morfo-productive. Este o rasa de gaini mixta. Gainile a...
Rasa de pasari Plymouth Rock S-a format in S.U.A. in a doua jumatate a secolului trecut, prin incrucisarea mai multor rase. In tara noastra a fost importata, dupa anul 1962. Caracteristici morfo-productive. Este o rasa mixta d...
Rasa de pasari Gat golas de Transilvania Este o rasa locala mixta, raspandita in Transilvania si Banat. Caracteristici morfo-productive. Capul este de marime mijlocie, avand o creasta simpla si mica, cu gatul golas pana sub gusa. Trunchiu...
Rasa de pasari Cornish Este o rasa de gaini grele, originara din Anglia, fiind obtinuta din incrucisarea unor rase combatante. In tara noastra a fost adusa  din Canada in anul 1962. Caracteristici morfo-productive. Capul...
Rasa de pasari Cochinchina Este originara din China. Caracteristici morfo-productive. Capul este rotunjit, cu ciocul scurt, puternic si cu creasta simpla, mica si dreapta. Trunchiul este masiv cu pieptul larg, adanc si spinare...
Rasa de gaini Leghorn Este de origine mediteraneană. În țara noastră a fost importată în perioada interbelică. Caracteristici morfo-productive. Este considerată cea mai valoroasă rasă de găini outoare, caracterizându-se...
Rasa Brahma Caracteristici morfo-productive. Se aseamana mult cu rasa Cochinchina, in privinta conformatiei. Capul este mic cu creasta tripla. Fluierele sunt incaltate, galbene. Pielea de pe corp este de asemenea...
Rasa Angora Provine din provincia Angora din Asia Mică iar perfecţionarea rasei se datorează englezilor şi americanilor. Capul este mai puţin rotund şi mai îngust comparativ cu al Persanei. Urechile sunt îndepăr...
Primul ajutor pentru mamiferele mici Există câteva proceduri simple de acordare a primului ajutor animalelor mici, proceduri pe care le puteţi efectua acasă. Acestea pot uşura durerea imediată a animăluţului sau pot preveni o infecţie ca...
Micozele hamsterilor Micoze. Dintre micozele care afectează hamsterul auriu sirian menţionăm doar : Tricofiţia — miooză cutanată — care a fost diagnosticată la 50% clin hamsterii unei colonii fiind indusă de Trichophyton...
Medicamentele toxice pentru porcusorul de guineea Medicamentele nu sunt toate create la fel, şi unele medicamente pentru câini şi pisici pot fi toxice pentru porcuşorul de guineea. Niciodată să nu îi daţi porcuşorului dumneavoastră penicilină sau ori...
Hibernarea la hamsteri STAREA DE HIBERNARE ŞI FACTORII CARE O INFLUENŢEAZĂ De îndată ce începe sezonul rece, iar termometrele înregistrează valori sub +9°C, cursul diurn al temperaturii corporale a hamsterului auriu sirian...
Hamsterul comun Cricetus cricetus apare în literatura de specialitate sub diverse denumiri dintre care mai frecvente sunt : hamsterul european, hamsterul sălbatic, şobolanul de Alsacia, porcul de secară etc. Este ră...
Hamsterul chinezesc  Cricetulus barbensis griseus este unul din animalele de experienţă cel mai mult folosite în laborator. În literatura de specialitate apare sub diverse denumiri ca „hamsterul gri" sau „hamsterul argin...
HAMSTERUL AURIU SIRIAN CA MIJLOC DE AGREMENT În ultimele decenii, hamsterul este adesea utilizat ca animal de agrement. Uşor de domesticit, acest rozător se familiarizează repede cu cei din jur. El reţine uşor numele ce i se atribuie, se împriet...
Dresajul cainilor de companie Dupa cum s-a remarcat din paginile despre rasele de caini pe care speram ca le-ati parcurs pana acum cu atentie, in prezent este greu sa spui ce rasa nu e de agrement, in sensul ca fiecare caine poate...
DEPOZITAREA NUTREŢURILOR Păstrarea alimentelor şi furajelor destinate alimentaţiei hamsterilor se va face în magazii sau încăperi uscate, aerate şi luminate, în care să nu poată avea acces rozătoarele (şobolanii şi şoarecii),...
Ce să faceţi când porcuşorul de guineea este bolnav Stresul şi antibioticele sunt o combinaţie proastă si adesea fatală, aşa că  fiţi deosebit de grijuliu în a păstra stabilitatea vieţii porcuşorului dumneavoastră. Dacă vi se pare că porcuşorul pe car...
Google+