Administrarea medicamentelor în ochi

Durata citire: 2 minute

Banalul colir cu sulfacetamid, care se recomandă în toate afecţiunile inflamatorii externe ale ochiului, este foarte iritant. După o primă administrare a colirului ca atare, nici un câine nu-1 mai acceptă a doua oară. De aceea, recomandăm ca un flacon de colir cu sulfacetamid să se dilueze cu o fiola de ser fiziologic şi să se pună în ochi. În loc de 3 ori pe zi – aşa cum indică posologia medicamentului şi cum câinele nu suporta – de 6 ori pe zi într-un mod suportabil.

E bine să se ştie că orice medicament care se pune în ochi, deoarece ochiul nu are posibilitatea să-1 reţină, ba chiar are tendinţa de a-l elimina odată cu lacrimile, se pune în ochi de mai multe ori pe zi, unele preparate chiar din 3 în 3 ore, cum este unguentul cu Kanamicina. Sunt de preferat unguentele, deoarece sunt mai persistente şi mai uşor de suportat de către animal. Indiferent că se aplică în ochi o soluţie sau un unguent, trebuie să se exercite, fără grijă şi fără milă, pentru că nu doare, o compresiune pe unghiul superior-intern al ochiului, cu degetul arătător al mâinii stângi, ceea ce va face să devină evidentă pleoapa a treia şi sacul conjunctival inferior: medicamentul se aplica în acest loc. după care se face un masaj al ochiului, prin traversul pleoapei închise.
Acest exerciţiu il puteţi face pe câinele dvs. cu ochi sănătoşi, pentru ca acesta este şi modul de a examina mucoasa conjunctivală, care este oglinda sănătăţii câinelui. Tot astfel se procedează şi dacă vrem să facem spălături ale sacului conjunctival inferior, locul unde se fixează corpii străini care au pătruns în ochi.
Controlul ochilor şi administrarea medicamentelor se face tot cu câinele pe masă, în aşa fel încât cel care execută operaţia să aibă capul în dreptul capului câinelui. Dacă animalul este de talie foarte mare, Dog sau Saint Bernard, operaţia se poate face şi cu câinele stând ăn picioare pe sol. Dacă ochii, datorită bolii, sunt foarte sensibili, câinele trebuie legat la bot cu o bandă de tifon, care se încrucişează sub bărbie şi se leagă în spatele urechilor. Este necesară şi o a doua persoană care să-i frământe urechile, pentru distragerea atenţiei, persoana care trebuie să fie plasată în spatele capului câinelui, privind în aceeaşi direcţie cu câinele.

[1847 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email