Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Plăgi prin muşcătura

În timpul plimbărilor, adeseori au loc încăierari între câini. De obicei aceste lupte au drept cauze: mâncarea, stabilirea ierarhiei, femelele în călduri.  Se bat între ei câinii de acelaşi sex, dar, sunt si “bătăuşii notorii” care se bat oricând vin în contact cu alţi câini, fără un motiv anume.
Deoarece dantura şi maxilarele câinilor sunt foarte puternice, şi muşcătura este foarte periculoasă. Câinele muşcat se zbate şi, din această cauză, în gura adversarului rămân bucaţi de piele şi chiar muşchi. Pe lângă faptul că este foarte dureroasă, rana se poate şi murdări şi astfel se infectează foarte uşor. Sângerarea este binevenită, fiindcă spală rana şi îndepartează o parte din murdărie. Sângerarea puternică însă este periculoasă şi trebuie oprită prin legarea cu o batistă sau cârpă curată.
Rănile prin muşcături se observă mai ales la câinii cu părul scurt, fiindcă la ceilalţi părul estopează muşcătura.
Locurile cele mai afectate de muşcaturi sunt capul, gâtul ( câinele mai puternic prinde gâtul adversarului şi-l sufoacă), membrele anterioare, coada.
De obicei bătaia începe fără ca stăpânul să aibă timp să intervină. Singura modalitate de a despărţi câinii şi nu întotdeauna reuşita, este sa ne prindem câinii de membrele posterioare sau să aruncăm pe ei apă. Este contraindicat ca în timpul încăierării să intervină străinii, fiindcă ar putea fi muşcaţi.

[669 Vizualizari]

Google+