Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Dermatita alergica

Atopia este cosiderata ca o predispozitie ereditara pentru formarea anticorpilor de tip imunoglobuline E (ig E), in urma interventiei alergenilor din mediul inconjurator.
Etiologie. Cauza frecventa a bolii este inhalarea unor alergeni cum sunt: polenul copacilor, al buruienilor, al fanului, ierbii, prafului din casa, sporii de miceti si praful din mainele din bumbac. Dintre alergenii intrinseci, estrogenii si progesteronul sunt adesea citati ca hormoni care contribuie la declansarea reactiei alergice. Endo si ectoparazitii determina de asemenea manifestari alergice.


Patogeneza. La interventia unui alergen apare o reactie de hipersensibilizare de tip I. Aceasta reactie se declanseaza la primul contact cu alergenul si este o reactie de tip umoral, asociata cu fixarea imunoglobulinelor E (Ig E) pe suprafata mastocitelor si a bazofilelor, determinand degranularea acestora si eliberarea de mediatori chimici.
La pisica apare rareori astmul bronsic, bronhospasm, edem si hemoptizie
La infectia cu toxoplasma la pisica pot sa apara reactii de hipersensibilizare de tipul III care implica participarea complexului imun antigen aticorp realizata in diverse tesuturi sau organe.

Tabloul clinic. Pisicile prezinta prurit si frecvent escoriatie in special primavara si vara. Apare mai frecvent la varsta de 6-12 luni, fara o predispozitie de sex. Ma joritatea pisicilor prezinta dermatita miliara, alopecie, ulcer aton sau leziuni cutanate granulomatoase, granulom eozinofilic. apare hipotricoza faciala simetrica.
Pruritul este localizat pe cap, gat dar frecvent este si generalizat.
Unele pisici prezinta crize astmatiforme.

Diagnosticul
 se pune pe baza testului alergic prin inocularea intradermica succesiva a unor alergene.

Tratamentul
 se face cu corticoizi: prednisolon 0.5-2.2mg/kg, o data la doua zile.
Pruritul cedeaza la methyl prednisolon acetat 20mg/animal, repetat la 2-3 luni. Se mai recomanda pentru tratamentul de intretinere si acizi grasi esentiali.
Eczecan (zahar medicamentat) se administreaza 1 cub pe zi, 4 zile consecutiv, apoi la doua zile. Produsul are o puternica actiune antiinflamatorie si de protectie antitoxica a ficatului.

[1289 Vizualizari]

Google+