Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Bronhopneumonia

Generalităţi:
Uneori brosita se complica cu bronho-pneumonia. Dar rareori, bronho-pneumonia apare de la inceput.
Simptome:
Un simptom caracteristic este febra care se menţine timp de câteva zile la peste 39,5°C. Din cauza febrei câinele este abătut si nu maninca. In plus apare o secreţie nazala in cantitate mai mare, de natura seroasa pana la purulenta. Tuşea este grasa si apare sub forma de accese. Respiraţia este mai frecventa si se aud raluri. Daca tratamentul nu este corect, după o amelioare iniţiala se poate instala o inrautatire brusca.
Tratament:
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (tetraciclină, penicilina in amestec cu streptomicina, ampicilina, cefalosporine etc), fie per os, fie injectabil, cel puţin 4 zile. Pe langa antibiotice se mai administrează antifebrile, antitusive si expectorante. Pentru calmarea tusei si favorizarea expcctoratiei se poate administra decoct din rădăcina de primula 3% (din 2 in 2 ore cate o lingura) sau Codenal – tablete (1/4 – 1/2 tableta de 3 ori pe zi). Se aplica fricţiuni pe peretele toracic cu tinctura de iod gaiacolata 10% sau cu ulei de muştar, după care regiunea se acoperă cu cârpe groase. Se evita Ungerea de către pacient a regiunii tratate.

[3066 Vizualizari]

Google+