Protejarea animalelor pe timp geros

Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; . »

Josh Billings

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. . »

Vasile Ghica .....

Prin domesticire, vigoarea oricarui animal se degradeaza. . »

Valeriu Butulescu ....

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. . »

Vasile Ghica ....

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. . »

 

Antu

Generalităţi:
Produsele comerciale pe baza de alfanaftiltiouree se numesc: Antan, Deratan, Deratox etc. Antu se foloseşte atât sub forma de momeli cat si sub forma de prafuieli. Doza toxica pentru câine este de 10-150 mg/kilocorp. Antu măreşte permeabilitatea vasculara si din aceasta cauza apar edeme, mai grav fiind edemul pulmonar. Efectul toxicului este rapid, in câteva ore de la ingerare.

Simptome:
Ameteli, inapetenta, apoi respiraţie zgomotoasa, rarita, cu spuma la gura. Animalul prezintă o dispnee tot mai accentuata, “caută aer”, se ineaca cu secreţia pulmonara, respira apoi tot mai accelerat si moare după 12-72 ore prin asfixie.

Tratament:
Pentru indepartarea toxicului din stomac, sub 2 ore de la ingerarea toxicului, se administrează vomitive centrale (pilocarpina 1% 0,5-1 ml s.c, sulfatiazol 20% 5 ml i. v., apomorfina 1% 2-10 mg/animal) sau periferice, cu linguriţa, pana la apariţia vomei (sulfat de cupru 1%). Ca antitoxic general se poate administra produsul veterinar Hiposulfit de sodiu (fiole 10 ml 10% si 20 ml 20%), in doza de 0,5-3,0 g/animal, intiavenos, odată pe zi, timp de 3-4 zile. La nevoie poate fi dat si per os. Tot pentru efectul lor antitoxic – antiexsudativ pot fi recomandaţi glucocorticoizii (Supercortisol, Prednison, Hidrocortizon).

[617 Vizualizari]

Print Friendly, PDF & Email
Google+